tisdag, april 16
Shadow

Packa säkert med sträckfilm

Packa säkert med sträckfilm

Om du behöver förpacka varor för frakt eller förvaring på ett billigt och säkert sätt är sträckfilm vad du behöver.

Sträckfilmen är en typ av elastiskt men hållbart plastfolie, som kan användas till en mängd olika ändamål. Det är ett effektivt och ekonomiskt sätt att förpacka olika varor som ska fraktas eller bara förvaras.

Några exempel på vad sträckfilm används till är; för att linda runt höbalar så att dessa sedan kan förvaras utomhus året runt; för att säkra varor på pallar; för att skydda möbler och varor som ska fraktas, etc. Sträckfilmen är ofta vit, som de vita sockerbitar du brukar se ute på fälten, men kan även vara grön, transparent eller svart. Sträckfilmen tillverkas i alla möjliga olika storlekar och tjocklekar, beroende på vad den ska användas till. Det finns över hundra olika sorters sträckfilm!

Om du är osäker på vilken du ska välja kan du höra av dig till ett återförsäljningsställe för sträckfilm och berätta vad du ska använda den till så kan du få råd om vilken du bör köpa. Detta för att både storlek, tjocklek, hållbarhet och stabilitet ska passa just det du behöver packa in. Eftersom det finns ett stort utbud av sträckfilm är det viktigt att du använder en som är anpassad efter den para du ska plasta in. Vilken som funkar bäst beror både på form, vikt, storlek och karaktär på det du ska förpacka.

Sträckfilm för höbalar

Sträckfilm är det bästa sättet att förvara höbalar utomhus året runt. Om du plastar in höbalarna på alla sidor blir de inte beroende av att ligga tätt tillsammans för att hålla. Du behöver mycket sträckfilm eftersom höbalarna bör plastas in med fyra till åtta lager. För att sätta på sträckfilm på en höbal använder du en balinplastare.

Hur du använder sträckfilm

Du sträcker ut sträckfilmen när du sätter på den, och när den sedan drar ihop sig igen, sluter den tätt kring den vara du plastar in. Det finns olika sorters sträckfilm, beroende på hur du ska applicera den: Maskinsträckfilm, handsträckfilm, sträckfilm med hål för ventilering samt fibersträckfilm. Maskinplastfilmen köper du om du ska plasta in varorna med hjälp av en maskin, handsträckfilmen om du behöver göra en manuell inplastning av varor. Välj sträckfilm med hål i om varorna behöver ventileras, exempelvis vid förpackning av mat. Fibersträckfilmen är extra stark trots att den också är mycket lätt. Den finns både som maskinsträckfilm och som handsträckfilm.