tisdag, april 16
Shadow

PPM och Advisor – frågor och svar

PPM och Advisor – frågor och svar

En del av den allmänna pensionen, ungefär en sjundedel, kan man förvalta på egen hand. På marknaden finns idag flera olika företag som kan hjälpa sina kunder att placera pengarna på bästa sätt. Ett av de företagen är Advisor, som även har egna fonder där pengarna kan växa.

Tack vare att Advisor också har egna fonder, kan de arbeta brett och långsiktigt, samtidigt som de kan reagera på snabba marknadsförändringar. I andra fonder placerar de pengar som växer mer på lång sikt, medan de snabba reaktionerna och aktionerna kan göras i deras egen fond.

Du som är ute efter att låta någon förvalta den där sjundedelen av pensionen, kan således ta hjälp av ett företag likt Advisor. Det är dock vanligt att man inte riktigt känner till hur det fungerar kring PPM, så därför har vi samlat frågor och svar kring detta. En del av frågorna behandlar även Advisor som företag och hur de arbetar. Tänk på att alla liknande företag inte behöver arbeta på samma sätt.

Behöver jag lämna ut min PPM kod? Varför?

För att komma kunna åt PPM kontot, och därmed också kunna förvalta pengarna på ett bra sätt, behöver företag likt Advisor din PPM kod. Till exempel behöver de kunna kontrollera att de fondbyten som beställts också har genomförts.

Utan en fungerande PPM kod är det alltså svårt att nyttja dessa typer av tjänster. Har man ingen kod som fungerar, eller om man har glömt sin, kan man enkelt beställa en ny hos Pensionsmyndigheten. Den gamla koden slutar då att gälla när du har fått en ny.

Om din PPM kod inte funkar finns det flera möjliga orsaker. Till exempel kan det vara någon som har beställt en ny kod till dig, eller så har du eller någon annan försökt få tillgång till ditt konto med hjälp av en felaktig kod.

Hur lång tid tar det att byta fonder?

Vanligtvis tar det 3 – 4 handelsdagar att genomföra ett fondbyte. Det kan dock skilja sig åt något mellan olika fonder. Ibland kan det ta upp till sex handelsdagar att få ett fondbyte genomfört.