söndag, juli 21
Shadow

Fettsugning – en trend i skönhetsutbudet

Fettsugning har under de senaste åren blivit allt vanligare i Sverige. Det är en kosmetisk behandling där man suger ut lokaliserat fett från olika delar av kroppen. Många väljer fettsugning för att bli av med fett på specifika ställen som är svåra att påverka genom träning och kostförändringar. Det kan till exempel handla om fett runt magen, låren eller under hakan. Genom fettsugning kan man få bort det fettet snabbt och effektivt. Fettsugning är ett alternativ för den som vill förbättra kroppsformen och få ett snyggare utseende. Det är en av de vanligaste skönhetsoperationerna idag.

Så går en fettsugning till

Fettsugning utförs oftast under lokalbedövning, antingen i form av en lugnande medicin eller genom att bedöva området som ska behandlas. Ibland kan det även göras i narkos. Kirurgen gör ett litet snitt i huden och för in en tunn sond som är kopplad till en vakuumpump. Sonden förs systematiskt genom fettvävnaden för att suga ut fettcellerna. Fettet samlas sedan upp i en behållare. Efteråt sys det lilla snittet ihop med självupplösande stygn. Det krävs inga stora ärr efter en fettsugning.

Viktigt att förbereda sig inför ingreppet

Det är viktigt att förbereda sig ordentligt inför en fettsugning. Man bör sluta med blodförtunnande mediciner och nikotin i god tid på grund av risken för blödningar. Dessutom rekommenderas att undvika alkohol några dagar före och efter ingreppet eftersom det kan påverka läkningsprocessen.

Så går återhämtningen efter fettsugning

Efter fettsugning får man räkna med att det uppstår svullnad, blåmärken och ömhet i det behandlade området. Det är helt normalt. Smärtan brukar gå att kontrollera med smärtstillande tabletter. De flesta kan återgå till sitt vanliga liv efter några dagars vila. Man bör dock undvika tunga lyft och ansträngande träning i upp till 2 veckor efter ingreppet. Full effekt av fettsugningen syns först efter ett par månader när svullnaden lagt sig helt.

Viktigt att hitta en duktig kirurg

För att få ett bra resultat och minimera risken för komplikationer är det viktigt att anlita en erfaren plastikkirurg. Se till att kirurgen är legitimerad och specialistutbildad. Välj gärna en klinik som är medlem i Svenska Estetiska Plastikkirurgiska Föreningen för att säkerställa kvalitet och patientsäkerhet.

Fettsugning – inte helt riskfritt

Även om fettsugning är en relativt enkel operation så finns det vissa risker. Blödning, infektion och skador på omkringliggande vävnad hör till ovanligheterna men kan förekomma. I sällsynta fall kan fettsugning leda till nedsatt känsel i huden eller ärrvävnad. Därför är det viktigt att välja en skicklig kirurg och följa alla eftervårdsinstruktioner.

Fettsugning blir allt vanligare

Efterfrågan på fettsugning i Sverige har ökat stadigt de senaste åren. Många upplever att det är ett effektivt och relativt enkelt sätt att få en snyggare kropp. Trenden med fettsugning förväntas fortsätta. Allt fler kliniker erbjuder idag denna typ av ingrepp. Med rätt förväntningar och en duktig kirurg så kan fettsugning ge fina resultat. Det handlar om att suga ut lokala fettförråd för att skulptera kroppen och uppnå önskad form.