söndag, juli 21
Shadow

Övervintra krukväxterna

Att ta hand om sina krukväxter på sommaren är oftast inte några större problem. Växterna njuter av solskenet och får de bara vatten växer de rejält. Annat blir det när vintern och mörkret kommer. Då är det inte helt lätt att hålla krukväxterna i liv.

 
Det första man bör tänka på är att minska bevattningen betydligt mot hur mycket som vattnades på sommaren. Inte bara för att det blir kallare och att vattenbehovet minskar av den anledningen utan även för att växterna överlag växer betydligt mindre på vintern. Därmed finns inte behovet av lika mycket tillskott av vatten och näring. Precis som vi människor behöver de som växer mer näring än de som inte växer lika mycket.

Rätt ställe

Det andra man bör tänka på är att flytta bort krukväxter från fönsterbrädor som är precis ovanför ett element. Detta är ett relativt tråkigt tips då det är mycket vanligt att det sitter element under fönster. Men vill man ha krukväxter där under vinterhalvåret får man helt enkelt välja växt med omsorg. Orsaken är att det på vintern blir ganska kallt kring fönstren och detta inte minst på natten. Elementen ökar sedan värmen under dagen vilket skapar en varierande temperatur på flera grader från dygnets kallasta tid till den varmaste. Krukväxter vill ha en stillsam och jämn temperatur – inte varierande.

 
Det tredje man kan göra är att hjälpa krukväxten att trivas utifrån vilken miljö den trivs i. Är det tropiska växter kan man tillföra fukt genom spraya med en klassik blomspruta eller ställa krukan på lite småsten som ligger på ett fat. Mellan stenarna kan man hälla lite vatten som därmed sakta kommer att avdunsta och skapa lite extra fukt.