tisdag, april 30
Shadow

Långvandring och utrustning

Att ta sig ut i naturen och upptäcka dess rikedom är för många en fantastisk upplevelse. För en kortare dagsvandring är kraven kanske inte så högt ställda, men för de som planerar en långvandring med övernattning krävs en större planering. För att försäkra sig om att turen blir den härliga upplevelse man önskar är det därför bästa att planera vandringen i förväg och ha realistiska krav på sig själv.

Hur snabbt tar man sig fram?

Hur långt man orkar gå per dag beror givetvis på förutsättningar som terräng, kondition och packning. Man brukar beräkna att man på en långtur orkar hålla ett tempo på cirka 4-5 kilometer i timmen. Har man dock en tung packning med tält och proviant kommer hastigheten att påverkas. Man kan då beräkna att man orkar vandra cirka 2-3 kilometer i timmen. Att räkna i underkant är alltid bättre än det motsatta eftersom att man då ges möjlighet att njuta av vandringen.

Vad ska man ha med sig?

  • Karta – För den som ska bege sig ut på en långvandring är en karta essentiellt, både för att välja rätt vägar och för att nå sitt mål i tid. Att använda kompass är ett bra hjälpmedel för den ovane kartläsaren och den kommer garanterat att spara tid och humör.
  • Vattenflaska – När du är ute och vandrar kräver kroppen mer vätska än annars. Man brukar räkna med en förbrukning på minst 2 liter vatten per dygn.
  • Kniv – En bra kniv är oumbärlig i naturen. Den kan komma till användning under matlagningen, för att ta sig igenom svår terräng, för att skära av rep med mera.
  • Kängor – Ett par bra vandrarkängor med bra grepp och i ett vattenavvisande material är a och o.
  • Kläder – Att packa rätt kläder, underställ, strumpor, regnkläder, mössa, handskar och ombyte är givetvis viktigt för att hålla värmen och därmed orken uppe.
  • Plåster – Första förband och skoskavsplåster är något en vandrare alltid bör ha med sig. Det väger lite men kan göra enorm skillnad under vandringen.
  • Sovsäck, tält, liggunderlag för en god nattsömn.
  • Tändstickor, stormkök och bränsle för att kunna göra värma sig vid elden och tillaga sin mat.

När man sedan packar sin ryggsäck är det viktigt att packa den på bästa sätt. Utgå från att de tyngre sakerna packas närmast och högst upp på ryggen och de lättare längst ner. Detta gör att du enklare håller balansen under vandringen. Här finns länk till bra utrustning för naturupplevelser.