tisdag, april 16
Shadow

Mopedreparation och trim

Innan man ger sig på att diskutera moppetrim måste man vara lite torr och tråkig och ändå nämna, att det bara är lagligt att trimma sin moped på vissa villkor. Om man gör ett bra jobb med fifflandet och lyckas få upp moppens hastighet över det normala, så får man inte lov att köra den på allmän väg. Det vill säga, mopeder får bara åka i 30 kilometer i timmen, oavsett hur snabbt de egentligen kan köra.
Med detta sagt, det går att göra mycket roligt med mopeder och deras olika delar. Det är ett underhållande sätt att lära sig mer om motorer, och dessa kunskaper kan kanske användas för vettigare syfte i framtiden.

Kunskap är makt

De allra flesta har en kompis eller en förälder som har varit med i svängen förut. De vet hur man gör för att med så lite åverkan som möjligt får bäst resultat med sin moped. Och skulle de alla vara upptagna precis när du är sugen på att fixa till din farkost, kan du alltid använda dig av gamla hederliga internet för att få ordning på allt. Det finns mängder av olika guider och filmer som visar exakt hur man gör, och på olika mopedmärken dessutom. Det är viktigt att det blir rätt, eftersom man ofta gör fysisk ”skada” på ett antal delar på mopeden, till exempel förgasaren. Det betyder att det inte är så lätt att ta tillbaks och göra om, ifall något blir fel.

Lyxvarianten vs. Budgetvarianten

Man har i princip två val när det kommer till att syssla med moppetrim. Man kan antingen se sig om efter ett par snygga, strömlinjeformade specialdelar som gör mopeden bättre. Dessa trimdelar kan man till exempel hitta på internet, men det finns även affärer och byggvaruhus som säljer dem. Men då gäller det att veta vad man letar efter.
Eller så spar man sina pengar och kör på ett av de gamla beprövade knepen som inte kräver extra grejer som kostar skjortan. En metod är till exempel kolvjackning. Då sågar man ut ett jack mot cylindersuget. Man kan också ”dra ut pluggen”, som det kallas. Det innebär att man tillåter motorn att utveckla mer hästkraft genom att öka insuget. Det finns alltså en hel uppsjö av alternativ för dig som är sugen på en snabbare och starkare moppe.