fredag, juni 21
Shadow

Varför skaffa en infraröd bastu?

Hälsofördelarna är många, och kostnaden ofta överkomlig när det jämförs mot en traditionell bastu (även om många faktorer givetvis spelar in i priset). Det som gör att många inte väljer en infraröd bastu är kanske själva känslan av det. Man vill hellre ha ett riktigt aggregat, som man själv lägger in ved i. Men det kan också vara för att man inte känner till hur hälsofördelarna av en infraröd bastu står sig mot dem som ges av en vedeldad bastu. Om man inte är bekant med begreppet infraröd kanske det inte låter särskilt hälsosamt när man först hör det – men man skall inte döma hunden efter håren.

Bastu är bra för hjärtat

En av de stora fördelarna med den här typen av värme är fördelarna det har för hjärtat. Mer specifikt, så förbättrar den hjärt- och kärlkonditionen. Ansträngningen som krävs för att kyla av sig motsvarar den ansträngning som krävs vid måttligt motionerande. Är man begränsad i sin fysiska rörlighet kan det alltså vara särskilt bra att bada den här typen av bastu.

Högt blodtryck är inga problem

Eftersom temperaturen i realiteten aldrig överstiger 40 – 50 grader (även om det kan kännas väldigt varmt i en infraröd bastu), kan personer med högt blodtryck bada bastu utan risk. Det finns även forskning som tyder på att regelbundet bastande kan hjälpa att sänka blodtrycket. Anledningen till att det känns varmare än vad det faktiskt är, är att infraröd värme tränger in i kroppen på ett annat sätt.

God detox, infraröd bastu

Olika former av detox har varit populärt i många, många år. Till exempel har åderlåtning, örtbad och svetthyddor varit (och är fortfarande) populärt i olika kulturer världen över. I Europa var det förr i tiden inte ovanligt att man använda sig av blodiglar, som man lät suga ut blod ur kroppen. Att bada infraröd bastu låter kanske lite mer angenämt än så. Fördelen med de infraröda strålarna är att de går djupt ned i vävnaderna, så att de ordentligt kommer åt såväl spända muskler som lagrade miljögifter. Gifterna bryts ned – för att sedan svettas ut genom huden. Det primära för god detoxing är att svettas ordentligt, så att kroppens egna mekanismer för självrening sätts igång. Tänk på att duscha och dricka ordentligt med vatten när du bastar.