söndag, juli 21
Shadow

Varför man borde skaffa ett överfallslarm

Enligt statistiken är chansen ganska liten att något faktiskt ska hända dig, även om du är ute själv mitt i natten. Många läser i tidningarna och ser på nyheterna och blir väldigt skrämda av tanken att något kommer att ske, trots att risken egentligen är liten. Så varför ska man skaffa ett överfallslarm om risken inte är så stor?

Ett överfallslarm gör många tryggare

Tyvärr är det en stor del av vår befolkning som går runt och är rädda när det är mörkt. Framför allt kvinnor kan känna ett stort obehag även bara av att gå några hundra meter mellan busshållplatsen och ytterdörren. Vi läser nästan dagligen i tidningar hur det sker grova våldtäkter och mord, vilket har lett till att en del till och med undviker att gå ut när det är mörkt. Detta är förstås otroligt synd, då väldigt mångas vardag blir begränsade, framförallt under vinterhalvåret. Kvinnor som under sommarhalvåret kanske är ute i joggingspåret fram till klockan 22 på kvällen kan helt undvika att jogga ute under hösten och vintern. För många av de som känner sig hindrade eller ett visst obehag över att gå själva, kan ett överfallslarm vara till stor hjälp. Man behöver dessutom inte göra så mycket aktivt, som att skada din angripare. Att själv attackera sin angripare låter bra i praktiken, men många, framför allt kvinnor, är rädda för att göra det. Dels eftersom de allra flesta gärningsmän är män och därmed i regel mycket starkare, men också för att många helt enkelt aldrig har behövt använda sig av våld i hela sitt liv och kanske inte ens vet hur man ska gå tillväga. Risken är att ett slag eller en spark som inte är ordentlig, bara kommer att göra angriparen ännu argare och farligare.

Med ett överfallslarm skadar man inte någon, utan det enda man gör är att larma. Ljudet från de flesta larm är högre och värre än ett billarm och hörs även på stort avstånd. Ett litet ryck eller ett knapptryck är allt som behövs.

Varför borde du som inte är rädd skaffa ett överfallslarm?

Det finns en mycket stor chans att du aldrig någonsin kommer att behöva ett överfallslarm. Det är ju den stora förhoppningen och i en perfekt värld hade ingen behövt använda sig av larm alls. Men det är ingen perfekt värld. Det går aldrig att i förväg förutse vad som kommer att ske. Någon kommer ju alltid att tillhöra den där lilla procenten som råkar illa ut och tyvärr kan det ju lika gärna vara du. Ett överfallslarm kommer inte att skydda dig men det kan hjälpa till att avskräcka och att kalla på hjälp. Ett överfallslarm behöver inte kosta så mycket, en hundralapp räcker för att få ett larm som fungerar. Och även om du inte är rädd för att gå själv när det är mörk kan det fortfarande vara bra att ha ett utifall att.