tisdag, maj 28
Shadow

Vårda cykel och cykeltillbehör rätt

Vårda cykel och cykeltillbehör rätt

En cykel kräver i allmänhet inte särskilt mycket underhåll. Åtminstone inte om den förvaras torrt och slipper stå ute under stora delar av året, där framför allt vinter och höst kan vara skadligt. När det kommer till att vårda sin cykel, är det viktigt att bland annat se till att viktiga funktioner på cykeln fungerar. Bland annat bör man ta hand om sina cykeltillbehör, kedjan och hjulen.

Ta hand om cykeltillbehören

Även cykeltillbehören bör man ta väl hand om. Till exempel bör alla cyklister ha en fungerande lampa och synliga reflexer. Om inte dessa sitter bra på sina platser, och lampan inte fungerar som den ska, kompromissar man mycket med säkerheten. Ett annat cykeltillbehör som bör inspekteras regelbundet är en barnsits, om en sådan finns på cykeln. Att kolla att den sitter fast ordentligt bör göras så ofta som möjligt.

Vårda kedjan

Kedjan är en vital del av cykeln som bör vårdas på bästa sätt. Till exempel kan du, vid nästa tvätt, använda dig av avfettningsmedel för att hålla den ren och i bra skick. Häll helt enkelt på medlet, veva runt pedalerna så att det sprids och låt det verka i fem till tio minuter. Därefter kan det sköljas av med en trädgårdsslang på lågt tryck.

Om cykeln känns tung att driva framåt, kan det mycket väl vara i kedjan som felet ligger. Det första som bör göras är att pumpa däcken och smörja in kedjan. Om det fortfarande känns trögt att trampa, kan det vara dags att byta ut kedjan mot en ny. Generellt sett brukar man säga att kedjan bör bytas vartannat år, eller varje år, beroende på hur den används och hur den förvaras.

Slarva inte med ekrarna

Om en eker gått av är det viktigt att åtgärda problemet snarast. Så fort ekern lossnat börjar nämligen hjulet att sakta försvagas. Det här kan leda till att ännu fler ekrar går av, och att hjulet så småningom blir vint och börjar inta en oval form. Om en eker gått av bör du alltså så snart som möjligt lämna in cykeln till en verkstad för att få en ny monterad.

Ta hand om slitage på cykeln med enkel cykelservice så håller den många år framöver, det är nästan ett löfte. Kolla in cykelservice hos Tooorch.