tisdag, april 16
Shadow

Uppgradera din bilbelysning

Dags att uppgradera bilen lite? Kanske är din bilbelysning något du kan förbättra. Många upplever ökad körglädje och säkerhet, inte minst under vintern, genom att byta ut eller montera följande:

  • Halv- och helljuslyktor av annan kvalitet
  • Extraljus
  • LED-ramp

Vilken bilbelysning bäst för dig?

Hel- och halvljus

Att man har bra hel- och halvljus är avgörande för säkerheten. Inte bara för din egen säkerhet och dina medpassagerare, men även andra som är ute i trafiken. Det kan handla om andra bilar, men det kan till exempel också handla om exempelvis fotgängare, cyklister och motorcyklister.

Typer av ljus

På marknaden idag finns en rad olika alternativ för den som vill uppgradera sin bilbelysning – och det krävs faktiskt inte så mycket. Byter du från en gammal halogen till en ny, så kan du räkna med att ljuset i mörkret kan förstärkas med omkring 30 procent. En ganska markant skillnad, alltså.

Det går även att använda sig av LED eller xenon i lyktorna. En fördel med xenon är att det ger ett skarpt och vitt ljus som tänder upp vägen på ett skarpt sätt. En nackdel är dock att de tar lite tid att starta upp.

LED har blivit populärt på senare år. Det har inga tydliga nackdelar och kommer med fördelar som att de är energisnåla och att de har en mycket lång livslängd. Vissa menar förvisso att ljuset från LED inte är lika snyggt, eller lyxigt, som det från xenonlampor.

Komplettera din bilbelysning med extraljus

Extraljus kan vara en bra investering för dig som åker mycket bil på vinterhalvåret i dåligt upplysta områden. Det ger en mycket god sikt och gör körningen både säkrare och trevligare. Dock är det särskilt viktigt att man inte glömmer att blända av när man får mötande. Ljusen kan vara extremt starka med hög risk för att påverka trafiksäkerheten negativt för såväl dig själv som mötande förare.

Tänk på att extraljus kan vara förbjudet utanför Sverige – enligt ECE-bestämmelser får referensantalet (finns tryckt på lamporna) generellt inte överstiga 100.

LED-ramp

Om du vill göra bilen liten tuffare och bättre i mörkerkörning kan ny bilbelysning i form av en LED-ramp vara ett bra alternativ. Kontrollera så att så att rampen inte stör parkeringssensorerna framtill, om du har några. Jämför gärna livslängden och effekten när det är dags för köp.