tisdag, april 16
Shadow

Trygg e-handel för konsumenter

Av de tusentals svenska nätbutiker som finns idag, är de allra flesta ärliga och seriösa företag men det finns tyvärr också bedragare. Detta har lett till en rädsla bland konsumenter för att råka ut för nätbedrägerier i samband med e-handel, inte minst vid kortbetalningar. Därför startade Svensk Digital Handel, e-handelns branschorganisation, 2007 certifieringstjänsten Trygg e-handel. Förutom ett sammanställt policydokument bestående av 14 olika punkter som måste uppfyllas av e-handlare som vill certifieras, ger man på sajten tryggehandel.se tips och råd till konsumenter som vill känna sig tryggare på nätet. Här kan du också se vilka webbutiker som är certifierade och bara i kategorin kläder och accessoarer rör det sig i dagsläget om ett hundratal certifierade e-butiker. Svensk Handel granskar de företag som ansöker om certifieringen och dessutom utförs stickprovskontroller för att säkerställa att företagen uppfyller dessa villkor.

Hur känner man igen certifierade e-butiker?

Certifierade nätbutiker har Trygg e-handels karaktäristiska logga som en ikon på sin webbplats och genom att klicka på ikonen, kommer man till företagets webbsida hos Trygg e-handel. Här kan man kontrollera så företaget är certifierat, hur länge det har varit det, om det har en god finansiell stabilitet och även se om företaget har några klagomål på sig hos Trygg e-handel. På samma sida kan man också lämna ett klagomål, om man har skäl till det, och klagomålet kommer i sådana fall att verifieras av Trygg e-handel innan det registreras.

Trygghet hos Footway

Den som vill surfa till en webbutik som är certifierad av Trygg e-handel för att se hur detta kan se ut, kan förslagsvis gå in på footway.se. Footway har placerat ikonen för Trygg e-handel i såväl sidhuvudet som sidfoten på sin webbplats och ikonen i sidfoten är klickbar. Klickar man på ikonen kan man läsa sig till att Footways e-butik certifierades den 28 juni 2011 och inte har några verifierade klagomål. När man handlar hos Footway kan man känna sig trygg i att kortuppgifterna inte sparas och att en säker anslutning med SSL-kryptering används vid överföring av data mellan din webbläsare och butikens server. Footways VD Daniel Mühlbach intygar också att företaget uppfyller de krav som Trygg e-handel ställer på de certifierade e-butikerna, för att du som kund ska känna dig trygg att handla via nätet.