tisdag, maj 28
Shadow

Sprayburkar med färg – till mer än bara graffiti

Sprayfärg

Sprayfärg finns i bukar som innehåller en speciell sorts färg som sprejas ut genom ett munstycke så att det bildas en slags färgad dimma. Fördelarna med färg på det här sättet är att ytan som man färgar blir jämnare. Sprayburkar med färg kopplar nog de flesta till illegal gatukonst och graffiti. Men färgen kan användas till så mycket mer och här förklarar vi till vad!

Spraymåla om din cykel

Du kanske vill byta färg på din cykel? Det ä super lätt med hjälp av sprayburkar! Innan du sprayar på färgen måste du slipa ner den nuvarande lacken tills den mattas ner. Sen tar du lämpligt lösningsmedel och gör rent. Grundspraya sedan med metallprimer för att skapa en bra fästyta för färgen. Spraya sedan på färgen, hellre två tunna lager färg än för mycket på en gång, låt torka minst några timmar, gärna ett dygn innan du lägger en klarlack på. Klarlacken är väldigt viktigt för att färgen ska hålla och du behöver minst ett lager. Ett bra tips är att alltid använda samma märke på klarlacken som på färgen du använder.

Förnya dina möbler

Det viktigaste att tänka på när du ska spraymåla dina möbler är att en sprayburk på 400ml brukar räcka till ca 1,5 kvadratmeter. Att tänka på om du till exempel ska måla om pinnstolar är att en stor del färg missar målet när du ska spraya pinnarna, och på så vis kan det kännas som mer färg går åt än vad som syns på stolen. Hur stor yta färgen täcker beror också på hur möblernas skick, om dem är obehandlade eller målade sedan innan etc. När det kommer till obehandlade möbler får man även ta in i beräkningen att olika träslag suger in olika mycket färg. Ibland kan det behövas två lager spray eller mer. I övrigt är det samma procedur som med cykeln: Matta ner eventuell tidigare färg eller lack med sandpapper, tvätta av ordentligt, applicera eventuell grundfärg, spraya på de antal lager färg som behövs och vänta sedan minst några timmar, gärna ett dygn innan du sprayar på klarlacken.

Att spraymåla plastföremål och metall

Om du vill måla plast med hjälp av sprayburkar måste du alltid använda en bra grundfärg eller så kallad primer för att få en bra fästgrund för färgen. Testa alltid innan, på en mindre synlig yta, så att du ser att det fungerar som det ska. Samma sak gäller om du vill färga metall.