söndag, juli 21
Shadow

Smakfulla kombinationer med vinprovning i Stockholm

Det finns alltid nya smaker och saker att uppleva inom vinets värld. Med en vinprovning i Stockholm guidar passionerade experter en igenom allt från vinets långa historia, vinodling, ekfatslagring och mycket mer. Tillsammans reder man ut begrepp som dekantering och maceration. Det är en trevlig kväll där man ofta utgår ifrån ett visst tema såsom viner från ett specifikt vinland, druvsort eller mat och vin tillsammans i smakfulla kombinationer. Det är ett spännande ämne som engagerar flera entusiastiska samlare runt om i världen. Provningen brukar ske stegvis där man börjar med att betrakta vinet och dess fysiska egenskaper. Här kan man anteckna färg och grumlighet. Sedan doftar man på vinet. Vana vinprovare kan i vissa fall urskilja vinets druvsort och mognadsgrad redan här. Därefter smakar man vinet och avslutar sen med att sammanfatta sin åsikt. Efter en trevlig kväll tillsammans är man full av nya intryck.

Aromers samspel

Mat och vin i kombination kan både vara roligt och lite knepigt. Hur olika aromer samspelar är en subjektiv fråga och därför finns det inga rätt eller fel. I vissa fall behöver det inte vara svårare än att kombinera en god maträtt tillsammans med ett gott vin. Däremot finns det några riktlinjer man kan tänka på. överlag finns det två sätt att kombinera mat och vin, där man antingen väljer att komplettera de båda eller att skapa en kontrast. Att komplettera handlar om att skapa en en samklang mellan matens och vinets egenskaper. På så sätt speglas aromer som liknar varandra. Det kan tillexempel handla om ett vin med peppriga toner tillsammans med en pepprig maträtt. Ett tips är att använda en del av vinet som en ingrediens i maträtten för att låta smakaromerna gå hand i hand.

En fet maträtt tillsammans med ett syrligt vin är ett exempel på hur man skapar kontrast. ƒter man en fet maträtt krävs ett syrligt eller strävare vin för att kunna ta sig genom den hinna av fett som skapats över smaklökarna. I annat fall kan dessa viner vara relativt svåra att kombinera med maträtter. Ett strävt vin tenderar att gör het och besk mat ännu hetare och kombineras det med sötma eller umami brukar det upplevas som ännu strävare. För att skapa lyckade kontrasts brukar det bästa sättet vara att experimentera sig fram.

Fyllighet är ett viktigt ord och båda komponenterna bör ligga på ungefär samma skala för att den ena delen inte ska ta över smakupplevelsen. Ska man bjuda på mer än en typ av vin är detta också viktigt. Huvudregeln är att lättare och torrare viner serveras för fylliga och söta för att de dominerande smakerna inte ska ta över upplevelsen för resten av kvällen. är du sugen på att lära dig mer, boka en vinprovning i stockholm.