söndag, juli 21
Shadow

Sällskapsresan, en svensk klassiker

Den 22 augusti 1980 hade den svenska komedifilmen Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten, biopremiär i Sverige. Succén var ett faktum på biograferna där den sågs av 2,8 miljoner människor! Endast ytterligare en film har kommit upp i liknande siffror. Filmen sågades dock av filmkritikerna. Filmen har regisserats av den berömde Lasse Åberg. Huvudfiguren och antihjälten heter Stig-Helmer Olsson och spelas av just Lasse Åberg och filmen handlar om honom och hans vänner.

Filmen fick flera utmärkelser: Ingmar Bergmanpriset 1981, Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag 1981 samt festivalpris (pris för bästa turistfilm) i Moskva 1981. Sällskapsresan anses av de flesta var en svensk klassiker och återfinns faktiskt i en bok som handlar om tusen svenska klassiker (böcker, filmer, skivor och TV-program) från 1956 till idag.

Filmens handling

Sällskapsresan handlar om att Stig-Helmer, som sagt spelas av Lasse Åberg, som ska bege sig på en charterresa till Nueva Estocolmo på Gran Canaria. På flyget hamnar han bredvid norrmannen Ole Bramserud, som spelas av Jon Skolmen. När de anländer tvingas de sedan dela hotellrum vilket öppnar upp för en helt ny vänskap männen emellan.

I filmen får man möta många olika spännande karaktärer som systrarna Siv och Maj-Britt som spelas av Kim Anderzon respektive Lottie Ejebrant och det nygifta paret Storch som spelas av Svante Grundberg och Eva Örn. Man får även träffa doktor B. A:son som spelas av Magnus Härenstam, och som har lurat Stig-Helmer att smuggla pengar åt honom. Vidare får man också stifta bekantskap med Berra Olsson som spelas av Sven Melander och hans kompis Robban som spelas av Weiron Holmberg, som outtröttligt letar efter Pepes bodega för att få tag i specifika vinflaskor som innehåller 80-procentig rom.

Uppföljare till Sällskapsresan

Efter den stora biografsuccén med den första Sällskapsresanfilmen, har det gjorts fem uppföljare där man kan följa Stig-Helmer och hans vänner på nya äventyr. De fem uppföljarna är: Sällskapsresan 2 – Snowroller som kom 1985, SOS – en segelsällskapsresa som kom 1988, Den ofrivillige golfaren som kom 1991, Hälsoresan – En smal film av stor vikt som kom 1999 samt The Stig-Helmer Story som utkom 2011.