tisdag, april 16
Shadow

Mingelmeny

Det är en konst att komponera en meny för mingeltillställningar. All mat skall vara komplett i varje tugga och det får inte krävas för mycket i form av bestick. En gaffel eller sked kan många gånger fungera bra, medan rätter som kräver traditionella kuvert sällan är att föredra i dessa situationer. För att minimera utbudet något och därmed slippa att ha för stora hopp mellan rätterna, kan man satsa på ett tema man sedan bygger festen omkring. Bäst är att konsultera de företag som jobbar med catering för att man skall få allting att gå i lås. Det finns vanligtvis en rad olika inriktningar att välja bland och företagets erfarenhet är någonting som gör valet smidigt och enkelt.

Här finns ett av Stockholms företag som jobbar exklusivt med catering och mingelmat för alla sorters fester.

Kallskuret eller vegetariskt

När man har fester där man bjuder in ett större antal gäster finns risken att menyn inte passar alla. För att komma tillrätta med detta kan man kombinera olika koncept till en helhet. En charkuteri orienterad mingelmeny kan många gånger sticka i ögonen på den som helt väljer bort animaliska produkter. Samtidigt kan en vegetarisk meny kännas obekväm och tom för den som gärna njuter av kött. En klassisk middag har ingenting som är mittemellan utan rätterna är fasta och beställda i förväg. Däremot kan en mingelmeny ha någonting för de flesta. Konsten är att väva samman dessa menyer för att de skall kännas rätt.

Vegetarisk mingelmat kan varieras på alla tänkbara sätt. Det finns nu för tiden en hel del protein som är baserat på vegetariska råvaror. Detta innebär att man kan tänka i samma banor som om man skulle göra en blandmeny. Någonting man dock bör tänka på är att veganska anrättningar inte använder smör, mjölk, ägg eller ost. Har man vetskap om att veganer kommer till festen bör man med skyltar eller verbalt informera om vilka delar av menyn som kan passa och vilka de kanske vill stå över för att inte äventyra ideologi samt välmående under mingelfesten.

Dryck är ett kapitel för sig och någonting man inte kan förenkla. I vissa fall krävs en rad olika sorter för att man skall kunna erbjuda alla klassiska sorter. Vitt vin är för många en viktig del av en kustbaserad meny. Andra föredrar lager eller pilsner för att fukta strupen med under en festnatt.