fredag, juni 21
Shadow

Inkomstförsäkring 

Inkomstförsäkring 

En inkomstförsäkring försäkrar ens inkomst, precis som namnet antyder. Inkomstförsäkringar gäller när man blir ofrivilligt arbetslös. Tillsammans med a-kassan så hjälper inkomstförsäkring en ekonomiskt när man blir av med jobbet, genom att betala en stor del av ens tidigare lön. Inkomstförsäkringen hjälper alltså till att rädda ens ekonomi medan man söker nytt jobb så att ens ekonomi går i krasch och man hamnar efter med hyran eller att betalningen för kreditkort släpar efter.

Kraven för att få teckna en inkomstförsäkring

Oms man funderar på att teckna en inkomstförsäkring så är det rekommenderat att första jämföra olika försäkringar, och speciellt deras olika villkor. Dessa kan nämligen skilja sig åt mellan olika företag och försäkringar. Vanliga krav för att få teckna en inkomstförsäkring är dock att man till exempel är att man är medlem i en a-kassa. Man ska också vara folkbokförd samt bosatt i Sverige, och naturligtvis inte löpa en hög risk att bli uppsagd vid tecknandet av försäkringen. För det mesta så behöver man också ha minst en tillsvidareanställning för att få teckna en inkomstförsäkring. Vissa försäkringsbolag har ibland också en minimiålder för sina försäkringstagare, och vissa inkomstförsäkringar är till exempel inte möjliga att teckna för egenföretagare. Dessa faktorer är avgörande för att välja rätt inkomstförsäkring. En del fackförbund förser alla sina medlemmar med en inkomstförsäkring. Då är det istället viktigt att ha koll på fackförbundets olika villkor.

Vilka faktorer avgör om jag behöver en inkomstförsäkring?

Visserligen kan alla någon gång i livet vara i behov av en inkomstförsäkring, man vet ju aldrig när man kan råka bli av med jobbet. Men det finns ett antal faktorer som gör det extra viktigt att teckna en inkomstförsäkring redan idag. Om man är relativt ny på sitt jobb, och har varit anställd en kortare period, så har man en större risk att bli av med jobbet jämfört med de som har arbetat längre på samma arbetsplats. Att man har arbetat längre på samma jobb är dock inget skydd mot att bli arbetslös. En annan faktor som kan vara avgörande är om man har en ekonomisk buffert som kan täcka upp månader där man inte har någon inkomst. Om man inte har det så bör man definitivt teckna en inkomstförsäkring. Hur arbetsmarknaden ser ut för ditt yrke och hur marknaden ser ut generellt avgör hur lätt det är att hitta ett nytt jobb ifall man skulle bli arbetslös.