tisdag, maj 28
Shadow

För dig som ska köpa fritidshus – tips från mäklarsidorna

Funderar du på att köpa fritidshus? I sådana fall kanske du undrar vad du borde tänka på innan du slår till. Det finns flera stora mäklarsidor på nätet, där flera av dem har tips på vad du kan tänka på för att köpet ska bli så lyckat som möjligt. Vi har tittat på flera av dessa tipslistor och sammanställt några av de viktigaste punkterna.

Gör en detaljerad budget

Vill man köpa ett fritidshus är det sannolikt att man redan har ett permanent boende – som kostar pengar. Det nya huset kommer också att kosta pengar i drift. Kanske mer än vad många tror. Gör en detaljerad budget för ditt köp så att du med säkerhet vet att din privatekonomi klarar av det.

Exempel på löpande kostnader för ett fritidshus är till exempel:

  • Uppvärmning
  • Sophämtning
  • Försäkring.

Det är alltså inte bara lån och amortering det handlar om. Tänk även på vad du kommer att behöva köpa i exempelvis trädgårdsväg och om du behöver andra verktyg och redskap. Om du inte tidigare har bott i ett hus med egen tomt kan det hända att du underskattar det arbete som krävs i trädgården samt på och runt huset.

Fritidshus bör inte vara impulsköp

Det är lätt att lockas av den romantiserade bilden av ett fritidshus. Du kanske tänker att du ligger och vilar i hängmattan, plockar smultron runt husknuten och går och simmar i närliggande vatten. Visst finns det mycket positivt med att äga ett andra hem – samtidigt så är det också mycket jobb.

Dessutom kan ett par timmar enkelväg kännas överkomligt till en början. Försök dock att föreställa dig hur det känns efter ett par månader eller år. Kommer du fortfarande vara lika sugen på att åka iväg till stugan?

Titta närmare på området innan du köper

Visst, det är i ditt nya fritidshus som du säkerligen kommer att spendera mest tid i. Samtidigt är det bra att titta lite närmare på närområdet. Finns det butiker i närheten? Finns det högljudda eller illaluktande industrier nära som kan påverka trivseln? Är vattnet verkligen fräscht att bada i?

Var inte rädd för att buda

Jämfört med lägenhetsköp är det relativt vanligt att budgivare drar sig ur. Var inte rädd för att buda och bli en av dom som mäklaren ringer när det ledande budet dragit sig ur.