För den som inte haft med finanssektorn att göra tidigare finns en rad termer och uttryck som kan förvirra. Detta är inte bara någonting som sker när man ger sig in i fondhandel och börser utan också i vardagen. Branschspråk finns både vad gäller lån och räntor, betalkort eller PPM. Är du intresserad av att få klarhet i vissa av dessa rekommenderar vi att du sitter kvar och går igenom denna artikel.
PPM
Detta är kanske en av de största frågorna för tillfället och allt fler inser vikten av att ta hand om detta i någon grad. Att välja fondförvaltare är svårt för de flesta och när man inte vet vad man skall titta efter är det etter värre. De olika fondförvaltare som finns kopplat till pension och PPM är alla fokuserade på att bidra till ökad vinst. Advisor är en fondförvaltare som haft bra resultat och önskas info finns här deras olika fondtillhörigheter.
Det är fullt möjligt att byta fondförvaltare om man skulle känna för detta. Någonting man kan bära med sig är att fonder bör innehas under lång tid och att vissa nedgångar är naturligt. Viktigt är dock att man kan se en trend som är bra.
Vad är Peer-to-Peer lån?
Peer-to-Peer är en annorlunda låneform som börjar växa sig stor i Sverige. År 2015 fanns det en handfull aktörer på marknaden och omsättningen hos dessa var enbart en extremt liten del av hela lånemarknaden i landet. Men flera trender pekar på att Peer-to-peer kommer växa sig större. Kort sagt handlar det om att privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner. Detta genom företag som erbjuder denna tjänst. Genom att det är ett företag som är ”mellanhand” kan inte låntagaren identifiera vem det som står bakom utlåningen. Det är även dessa företag som har ansvaret för att försöka driva in pengarna om de inte betalas in i tid. Samtidigt tar företaget ut en viss ersättning för denna förmedling av lån.
För låntagaren
Det finns några olika varianter av Peer-to-Peer-lån i Sverige. Men i grunden handlar det om att låntagaren anmäler sitt behov av lån till företaget (mellanhanden). Detta oftast via en hemsida där man skapar en profil och sedan beskriver hur stort lån som behövs.Det finns något olika varianter gällande vad företaget gör i nästa steg. Hos vissa företag tas en kreditupplysning och utifrån den skapar företaget en låneansökan där man även presenterar låntagarens risknivå. Detta sker exempelvis hos Lendify. De avgör även vilken ränta som låntagaren ska få utifrån denna kreditupplysning. Andra företag låter långivaren själv avgöra vilken ränta som ska erbjudas till låntagaren. Därmed ”tävlar” de olika långivarna om vem som kan ge lägst ränta och få låntagarens lån.
För långivaren
För långivaren skiljer det sig även något åt mellan olika bolag. En del erbjuder en fast ränta för insatt kapital hos företaget. Den som vill låna ut sina pengar kan exempelvis få 10% i avkastning per år. Detta som en fast ränta. Pengarna investeras sedan i en rad olika lån utan att långivaren vet vilka. Andra företag låter långivaren vara mer aktiv och välja mellan de låneförslag som ligger på plattformen. Därmed är man mer involverad i vad pengarna ska användas till. Eller rättare sagt vad låntagaren i alla fall uppger att pengarna ska användas till.
Om du vill ha ytterligare information om ekonomi och de många områden som finns i sektorn kan du hitta oerhört mycket fakta på nätet. Vi önskar dig lycka till med framtidens ekonomi och pension.