tisdag, april 16
Shadow

Detta hemlarm behöver du som bostadsägare

Detta hemlarm behöver du som bostadsägare

Det finns som bekant flera olika slags hemlarm på marknaden. Här kommer vi att tipsa dig om vilket av dessa som lämpar sig bäst för just dig.

Det finns i huvudsak fyra olika slags larm att välja mellan:

  • Hemlarm som enbart ljuder men inte larmar någon
  • Larmsystem som per automatik ringer upp en larmcentral när larmet går av
  • Larm som kontaktar dig via det/de telefonnummer du har matat in i samband med konfigureringen av systemet
  • Smarta säkerhetssystem som meddelar dig via app i händelse av ett larm

De allra flesta svenska bostadsägare har i dagsläget den första typen av larm, d.v.s. ett hemlarm som ger ifrån sig ett högt ljud men som inte larmar någon person.

Välj rätt hemlarm utifrån dina personliga preferenser

Hemlarm som meddelar dig i händelse av att larmet går av, även när du själv inte befinner dig i bostaden, kan ge en extra känsla av trygghet. Samtidigt har denna typ av larm en viss inlärningskurva. Inledningsvis kan det nämligen vara svårt att tolka de larm-SMS som du får, innan du lär dig hur dessa meddelanden är uppbyggda.

Smarta system som är kopplade till andra enheter, såsom säkerhetskameror, röklarm, smarta termostater etc., kan ge dig en interaktivitet som många bostadsägare önskar. Det är ofta uppskattat att kunna få åtkomst till och styra systemet via en smartphone eller laptop även när man inte befinner sig hemma utan kanske rentav utomlands.

Den sistnämnda typen av system, ett smart hemlarm, låter dig även montera säkerhetskameror runt fastigheten utvändigt. Du kan även montera sensorer och kameror inomhus och sedan hålla koll på bostaden och dess olika rum oavsett var i världen du befinner dig.

En potentiell nackdel med denna typ av hemlarm är dock att det är väldigt beroende av en stabil trådlös internetuppkoppling. Och skulle uppkopplingen mot nätet fallera, fallerar även kopplingen mellan de olika enheterna som ingår i säkerhetssystemet. Detta gör det aningen riskabelt att förlita sig på ett sådant larmsystem, inte minst då internetuppkopplingen kan tappas även av externa orsaker, såsom att din internetleverantör upplever problem i sitt nät. Då är ett traditionellt, trådbundet hemlarmsystem att föredra.