söndag, juli 21
Shadow

Byta assistansbolag – tips och råd

Den som är beviljad insatser i form av personlig assistans har själv möjlighet att välja vem som ska verkställa dessa. Skulle man av någon anledning inte känna sig helt nöjd är man även fri att byta assistansbolag när helst man vill – en process som kan kännas jobbig och svår. Nedan följer några bra tips och råd inför ett eventuellt byte, hur man ska tänka och vilken hjälp som finns.

Fundera över missnöjet

Ett bra första steg för den som inte är nöjd med sin assistans och vill byta assistansbolag är att fundera och skriva ned vad det är som inte är bra. Visst kan man ha en allmän känsla av att något inte är helt rätt men det kan vara bra att försöka sätta fingret på det. På vis blir det lättare att hitta ett nytt bolag som matchar dom egna kraven och önskemålen bättre.

Kanske gäller det egna inflytandet över hur insatserna utförs eller kanske upplevs kontakten med ansvariga inte bra nog. När man har assistans är det mycket som ska stämma och det är viktigt att man känner sig nöjd – det har man faktiskt all rätt till.

Leta efter lämplig ersättare på egen hand

Den som är beviljad assistans är som sagt fri att byta assistansbolag när som helst. Det kan man göra på egen hand men man får då räkna med att lägga ner både tid och jobb.

För att hitta en ersättare är det viktigt att vara noggrann för att det nya valet ska vara bättre än det nuvarande och här har man bra hjälp av att tidigare ha listat dom saker man inte är nöjd med. Kontakta olika bolag, ställ frågor, jämför och utvärdera.

Några saker att kolla extra noga på är

  • Värdegrund
  • Arbetssätt
  • Tillgänglighet

Ta hjälp att byta assistansbolag

Även om man har hjälp och stöd från anhöriga kan det vara svårt att hitta och utvärdera lämpliga assistansbolag på egen hand. Branschen är stor och det finns mängder av företag, där dom allra flesta har ett eget sätt att arbeta på.

Som tur är finns oberoende hjälp att få genom en assistansförmedling, som sköter allt det svåra och tidskrävande arbetet med att hitta och jämföra olika bolag utifrån specifika krav. På så vis kan man vara säker på att få bra matchningar och med att sålla ut sådana som inte är av intresse redan från start.