tisdag, maj 28
Shadow

Bröllopskläder – en liten guide

Nuförtiden är det inte lika många varken brudpar eller gäster, som har koll på vett och etikett när det kommer till bröllopskläder. Det kan vara medvetet, att man kanske tycker att det är fånigt med alla dessa regler och att både gäster och brudpar ska få lov att klä sig hur de vill. Eller så kan det vara omedvetet, att man helt enkelt inte har koll. Som gäst ska man dock alltid försöka att respektera brudparets önskemål. Vill de följa de regler som finns, då bör man följa dem även som gäst.

Förmiddagsbröllop och eftermiddagsbröllop

Är det ett så kallat förmiddagsbröllop, ett bröllop som sker före klockan 15:00, ska kvinnorna helst bära kort klänning eller dräkt, med en hatt till. Klänningen bör inte vara varken urringad, svart eller vit och ska helst räcka ner till knäna. De manliga gästerna bör bära mörk kostym eller jackett.

Jackett eller kostym?

För bröllopsparet gäller att brudgummen kan välja mellan jackett och mörk kostym. Om brudgummen väljer jackett, kan bruden välja mellan både lång och kort brudklänning. Bär han en kort jackett ska hon helst bära en hatt. Bär han mörk kostym bör bruden bära en kort klänning eller dräkt.

Kläder på eftermiddagsbröllop

Är det däremot ett så kallat eftermiddagsbröllop, alltså ett som sker efter klocka 15:00, är reglerna lite annorlunda. De kvinnliga gästerna ska helst bära långa aftonklänningar. De bör fortfarande inte vara varken svarta eller vita, men nu går det bra med urringat och gärna långa handskar om klänningen visar axlarna. Bröllopskläder för de manliga gästerna bör vara högtidsdräkt, det vill säga; uniform, frack eller folkdräkt utformad för att ha vid festliga tillfällen. För bröllopsparet gäller liknande regler för bröllopskläderna. Brudgummen bör bära högtidsdräkt och bruden bör bära en långklänning. Har bruden en kortärmad långklänning ska helst långa vita handskar användas. Medan om brudgummen väljer att bära folkdräkt ska även bruden göra detta.

Vad betyder inbjudan när de kommer till bröllopskläder?

Många bröllopspar antingen väljer att inte skriva något på inbjudan, eller glömmer helt enkelt bort det. Står det inget är det egentligen frack som gäller för männen och lång aftonklänning för kvinnan, vilket är det mest formella. Men i och med att många har lämnat dessa traditioner bakom sig, kan det hända att brudparet enbart har glömt att skriva dit det eller tycker att det inte spelar någon roll, så dubbelkolla alltid för säkerhets skull! Det minst formella är om det står “kavaj” på inbjudan. Egentligen gäller mörk kostym, men idag anses det vara allmänt accepterat med ljusa kostymer under sommarhalvåret, samt om det är elegant kan även udda kavaj och byxor vara tillåtet. För kvinnor gäller kort klänning eller dräkt, men även byxor kan fungera om de är eleganta. Sedan är det vanligt att det står bland annat “mörk kostym” och “smoking”. Precis som det låter gäller då mörk kostym och smoking. Bär männen smoking bör kvinnorna bära aftonklänning, men den behöver inte vara lika elegant som vid “frack”.