tisdag, maj 28
Shadow

Balanscykel – trä eller aluminium?

Det finns idag många olika typer av balanscyklar på marknaden. Troligtvis finns det betydligt fler aluminiumvarianter, men det är fortfarande populärt att välja en i trä. Vilken man bör välja beror i mångt och mycket på personliga preferenser och vad barnen tycker om. Att det finns väsentliga skillnader mellan de båda råder det dock ingen tvekan om.

Trä – mer estetiskt tilltalande?

Trä är ett material som är betydligt känsligare än aluminium. Något som många önskar hos en balanscykel är just att den ska hålla under lång tid och att den ser fin ut även efter gediget användande. Här är trä som material en uppenbar förlorare. Anledningen till att en del väljer trä i alla fall är estetiken. Många anser att de ser finare ut helt enkelt, och det kan hända att barnen också finner dem mer lockande.

Att cykla med dem i vattenpölar kommer dock att orsaka ordentligt slitage. Inomhusbruk är det heller inte tal om för de flesta. Den som köper en balanscykel med träram bör alltså vara mer försiktig och eftertänksam innan den används. Ett tips är att kika efter trämodeller som har god vaddering som skyddar konstruktionen när den släpps mot marken.

Aluminium ger bättre hållbarhet

För utomhusbruk är en balanscykel med aluminiumram en självklar vinnare när det kommer till hållbarhet. Nackdelen kan vara, som tidigare nämnt, att det inte alltid är lika estetiskt tilltalande. Dock är det givetvis en smakfråga, och vissa tycker att en balanscykel av aluminium är snyggare än en med trä. Med det sagt finns det en mängd olika variationer bara mellan olika aluminiumcyklar.

Hållbarheten är viktig när det kommer till balanscyklar. Barnet kommer säkerligen att tappa cykeln flera gånger rätt ner i marken. Att då ha en känslig cykel innebär att den kommer att slitas ut, eller gå sönder, på kort tid.

Funktionalitet

En balanscykel av aluminium har ofta lite bättre funktionalitet. Att kunna justera sadelns höjd är viktigt för många, och konstruktionen som vanligtvis görs med trä tillåter inte detta. En cykel av aluminium rymmer ofta fler funktioner och behöver dessutom inte vara dyrare i inköpspris. Faktum är att de både kan vara billigare och dyrare än de som är i trä.

Valet av barncykel är inte alltid lätt som lästs här, behöver du hjälp bör du vända dig till en cykelaffär som kan ge ytterligare råd utifrån sin expertis.