tisdag, april 16
Shadow

Advisor Fondförvaltning eller statens sparalternativ

Premiepensionsmyndigheten (PPM) var tidigare en egen myndighet som ansvarade för premiepensionen. Nu är den en del av Pensionsmyndigheten.
Det är Pensionsmyndigheten som ansvarar för den allmänna pensionen. En del av den allmänna pensionen kallas för premiepension och den är 2,5% av den lön du tjänar varje år samt andra skattepliktiga ersättningar. Din arbetsgivare betalar 18,5% av lönen till pensionssystemet och där ingår de 2,5% som går till din premiepension.

Advisor PPM

Om man vill sträva efter hög avkastning och så bra kurs som möjligt för sin premiepension har Advisor Fondförvaltning visat sig kunna ge effekt! De har under flera år haft bättre utveckling än många av de övriga aktörerna på marknaden, och väsentligt högre än AP7, vilket blir valet om du inte själv gör någonting. Advisor har stor erfarenhet av fondförvaltning och anses vara i toppen när det kommer till kapitalförvaltning i olika situationer. Därför är det för många inte svårt att se hur dessa kunnat ta sådana marknadsandelar.

Valfritt beslut

Du behöver inte göra något aktivt val när det gäller hur du vill placera din premiepension. Gör du ingenting placeras dina pengar i statens sparalternativ kallad AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ som förvaltas av den sjunde AP-fonden. Staten har fyra olika sparalternativ som alla har samma risk under den tid som du sparar din premiepension. Du kan dock inte kombinera dessa fyra fonder med andra fonder, som man kan med de andra pensionsfonderna. Dock är det inga problem att välja bort denna fond om man vill placera sin premiepension i de fonder du önskar.

AP7 Såfa har till en början en hög risk. Men denna risk anpassar sig efter din ålder och sjunker när du har blivit 56 år gammal. Fördelen med denna är att din pension har en bra värdeutveckling som blir säkrare och säkrare när du närmar dig din pension. Denna fond är fördelad mellan en räntefond och en aktiefond och det är den senare som din premiepension är 100% placerad i fram till 55 års ålder. Därefter får du en större del räntor i räntefonden.

De tre andra sparalternativen som kallas AP7 Offensiv, Balanserad och Försiktig är för dig som inte själv vill välja fonder själv. Den stora skillnaden mellan dessa och AP7 Såfa är att dessa har samma fördelning mellan AP7 Aktiefond och Räntefond under alla år du sparar din premiepension här. Alla tre alternativen har olika risknivåer varav Offensiv har den högsta.

Om du inte vill välja några av dessa fyra sparalternativ har du alltid möjligheten att välja mellan AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Statens fyra sparalternativ är alltså perfekt för dig som inte vill göra några egna val av hur din premiepension ska placeras. Detta är alternativ för dig som vill luta dig bakåt och inte behöva följa upp sparandet.